måndag 23 juli 2012

Tvåpa

Det blev ännu en helmaltsbryggning redan samma vecka! Tillfället infann sig, så vi passade på.

Den här gången valde vi att stöpa om vår första brygd, Åpan, i helmaltsform. Efterhand blev dock receptet alltmer annorlunda. Vi prövade first wort hopping och la alltså i bitterhumlen redan när första vörten började rinna ner i kastrullen från mäskkärlet. Vi strök dessutom humlen vid 30 och 15 minuter, och la krutet vid 10 och 5 i stället. Dessutom fick amarillo och cascade sällskap av centennial, vilket väl inte är nåt enormt stilbrott. Ja, och så jäser vi med torrjäst i stället för flytande. Men grundtanken kvarstår: En amerikansk pale ale, med klassiskt amerikansk humle med citrustoner, med fin färg, lite åt det mörkare och starkare hållet inom definitionen för öltypen.

Allt flöt på bättre den här gången, utom kanske vörten ur lakkärlet. Till nästa gång ska vi borra fler hål i innerhinken och försöka sätta i en slang för att motverka eventuellt vakuum. Eventuellt var dock en stor bov i dramat den här gången att tappkranen på ytterhinken satt för högt upp och till viss del täpptes för av innerhinken. (Till nästa inköpslista: Fler jäshinkar än vi tror.)

Annars gick det alltså finfint. Vi visste i högre grad vad vi gjorde den här gången och effektiviserade koket med en grilltändare (och jordfelsbrytare, förstås) och en väl isolerad kastrull. Vi glömde ta tid, men det var i alla fall avsevärd skillnad. Det kokade upp mycket snabbare och koket rullade bättre.

Eftersom det gick så trögt att laka ur det sista (typ knappt alls) fick vi mindre mängd vört än vi tänkt, men spädde resolut med kokande vatten (3-4 liter?) till ungefär 20 liter vid uppkok. Efter en stund och plundring av dödutrymmet i lakkärlet fick vi även den här gången ut fyra liter extra vört (SG 1050, om jag inte minns fel) som vi kokade upp och hällde i storkastrullen när det fanns plats för det.

Vi behövde inte spä mer med vatten efter kok, vilket var roligt. Vi fick ihop 19,5 liter i jäshinken med OG 1058. Målet var 20 liter med OG 1056. (Hurra för oss, liksom.)

Recept:

4.50 kg Pale Malt (2 Row) US (3.9 EBC)
400.0 g Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC)
50.0 g Pale Chocolate Malt (525.0 EBC)
20.0 g Amarillo [10.0%] - First Wort
0.80 g Protafloc (Boil 15 min)
20.0 g Amarillo [10.0%] - Boil 10 min
13.0 g Cascade [6.8%] - Boil 10 min
26.0 g Amarillo [10.0%] - Boil 5 min
17.0 g Cascade [6.8%] - Boil 5 min
17.0 g Centennial [10.0%] - Boil 5 min
0 pkgs Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
16.0 g Amarillo [10.0%] - Dry Hop 5 days
16.0 g Cascade [6.8%] - Dry Hop 5 days
16.0 g Centennial [10.0%] - Dry Hop 0 days

Uppdatering: FG ser ut att ligga på 1014, vilket ger en alkoholhalt på 5,9 före kolsyrejäsning. Alltså typ ungefär exakt samma som förlagan. (Fast något sötare, då. Får se hur det gör sig i den slutgiltiga produkten sen.)

Uppdatering: Eftersom vi använde lakhinken till jäshink satt tappkranen lite för nära jästkakan, så vi tappade om på sekundär för torrhumling. Vid buteljering var ölet så klart ett öl kan bli och dessutom väldigt gott. Det här kan bli en värdig uppföljare till vårt premiäröl! (Det är mycket möjligt att det, likt "Batman Returns" från 1992, till och med slår sin förlaga.) 18,5 liter på flaska innebär att endast en liter gått förlorad, trots omtappning och torrhumling. Kan det verkligen vara möjligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar