onsdag 4 juli 2012

ÅPA (extrakt) – recept

Det här gjorde vi vår första öl på:

1,5 kg ljust torkat maltextrakt
1,25 kg mellanmörkt torkat maltextrakt
0,25 kg mörkt torkat maltextrakt
20 g Amarillo [10.0%] - 60 min
20 g Cascade [6.8%] - 30 min
0,75 g Protafloc - 15 min
20 g Cascade [6.8%] - 15 min
20 g Cascade [6.8%] - 5 min
1 pkt Whitbread Ale (Wyeast Labs #1099)
15 g Amarillo [10.0%] - Torrhumling, 5 dagar

Kokvolym 18 l, jäsvolym 20 l. (Vi spädde alltså vörten efter koket, eftersom grytan inte räckte till hela volymen.)

Processen finns beskriven på många ställen, men sammanfattat gick det till så här:

18 liter vatten kokades upp, varpå maltextraktet tillsattes. Efter några minuter la vi i första humlegivan*, varefter vi kokade vörten i 60 minuter och lade i ytterligare humlegivor efter hand. (Samt Protofloc, som ska hjälpa partiklar att fällas ut så att ölet blir klarare.)

När koket var klart kylde vi vörten med den stiliga vörtkylarspiralen som Mats har tillverkat. (Det kan han få berätta mer om själv. Här räcker det med att säga att den verkligen gjorde bra ifrån sig.)

Vörten hälldes i jäshinken och späddes med vatten till 20 liter och jästen** tillsattes. SG*** mättes och OG konstaterades ligga på 1057.

Ölet fick jäsa i källaren i 16-18 grader i två veckor (själv passade jag på att åka på semester i Grekland under tiden), och sen ytterligare lite i rumstemperatur efter vi tagit upp den till lägenheten. Temperaturhöjningen fick visst fart på jästen igen, vilket bara gjorde oss glada. FG mättes till 1012-1013, vilket ger oss en öl med 5,9 % alkohol. 6 % efter kolsyrejäsning, bestämmer vi oss för.

Ölet torrhumlades**** i fem dagar och tappades sedan på 33 cl-flaskor med en mockasockerbit i varje, för kolsyrejäsning. Efter knappt ett par veckor på flaska delade Martina, Mats och jag på en flaska och kunde lyckorusigt konstatera att vi hade lyckats. Vilket gott öl!

* Humlegivor vid olika tidpunkter ger olika egenskaper åt ölet. Den första humlen, som oftast får koka i 60 minuter, ger ölet dess huvudsakliga beska. Givor mot slutet av koket ger smak och arom. (Vilket visserligen antagligen är samma sak, men så brukar det sägas.)

** Vi hade gjort förkultur på jästen eftersom antalet jästceller i vår flytande jäst inte beräknades räcka för att jäsa ut ölet ordentligt. (Fast det var roligt att se påsen växa efter att jästnäringskspseln i den krossats.) Hur detta går till överlåter jag åt andra att förklara. Mitt tips till förstagångsbryggare är att använda torrjäst, som innehåller bra många fler jästceller.

*** SG står för "specific gravity" och är ett mått på vörtens densitet, vilket i sin tur skvallrar om dess sockerhalt. Genom att jämföra densiteten före jäsning, OG (original gangster), och efter jäsning, FG (final gravity), kan man sluta sig till hur mycket socker som jäst ut och hur mycket alkohol som har bildats.

**** Torrhumling är ytterligare ett sätt att skänka humlearom åt det färdigjästa ölet genom att lägga i humle direkt i jäskärlet några dagar innan det ska tappas på flaska. (Eller fat, om man är sån.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar