tisdag 19 november 2013

Mörk stark - Namnlös än så länge.

Mörk stark!

Passade bra såhär i höstrusket att brygga en mörk stark belgare. Vi utgick från vårt Rockfordrecept och modifierade något efter vad vi hade för malt hemma och viktigast av allt drog ner på svartmalten till 25% av mängden i orginalreceptet då den blev lite väl påträngande. Bryggningen gjordes med alla nya slangkopplingar och plattvärmeväxlaren. Vi träffade en hyfsad bit över OG och landade i en hink där vi tillsatte mörk kandisirap och en där vi tillsatte honung från Kalles bekant som även försett Kalle med bin till sitt samhälle. Vi hoppas få brygga på Kalles egen honung till nästa höst! Denna gång körde vi samma jäst på båda hinkarna för att utforska skillnaden i smak mellan honung och sirap, jästen vi använde var uppodlad WLP500 från förra harrybryggningen.

Med tanke på kommentarer på tidigare inlägg så ska jag nämna att det gick bra med plattvärmeväxlare och vi har inte upplevt några problem med rengöring. Det var väldigt smidigt att pumpa runt vörten genom plattvärmeväxlaren och upp i grytan igen tills vi kommit ned i temperatur. Allt skötte sig självt så vi kunde städa under tiden och mäta temperaturen lite då och då, mycket smidigt. Vi upplevde också att det gick mycket snabbare än med vår gamla spiral men vi tog aldrig tid så vi har inga hårda siffror. De obligatoriska missödena denna bryggning var en del läckande på dom nya slangkopplingarna men det löstes med lite gängtejp och bör vara under kontroll till nästa bryggning.

Uppdatering 2013-12-15: Buteljerat, äntligen! Kolsyresockrade med 9 g/l. (Vilket bör motsvara 3,1 volymer CO2, tror jag.) Honungen landade på 1,004 och sirapen på 1,000. Den känns lite skarp och ofruktig i det här skedet. Jag är lite orolig över det låga FG:t. Å andra sidan tyckte jag den var lite blaskig tidigare när jag smakade, och det är den definitivt inte nu. 75 33:or sirap och 70 33:or honung blev det. God natt! /kalle.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar