fredag 13 september 2013

Bryggning: Baby ape redux & Rebel ape, RIMS, provsmakning

Vi har inte lagt ned! Det har bara varit lite mycket den senaste tiden!

Efter att ha bryggt mest belgiskt ganska länge tyckte vi att det var dags för en liten comeback av humle med dom nya erfarenheter vi gjort under tiden vi gått all in på jäst. Vi var båda väldigt nöjda med Baby Ape som var en trevlig session-öl så vi spann vidare på det receptet. Planen var som vanligt att göra 2 hinkar och i denna bryggning så blev det jäst och socker som skiljde. Den ena hinken fick ingen specialbehandling och US-05. Den andra fick en rejäl skvätt vört som blev över från mäskningen och kokades med ett halvt kilo vanligt strösocker och jästen här hoppas vi är french saison men det kan också vara wlp500 då burkarna var omärkta i kylen tyvärr.

Ändringarna i receptet innefattar något mindre bitterhumle för att funka bättre med Rebel ape (den med french saison) och även vissa delar av karamellmalten har bytts ut mot ljusare diton. Annars var väl det stora med denna bryggning att vi på ett stort sätt introducerade vår nyinförskaffade pump. Vi improviserade helt enkelt ett litet rimsverk med bryggkitteln som hlt som vi pumpade upp vört från mäskhinken i. Från bryggkitteln fick sedan vörten mha gravitationen rinna ner via kranen tillbaka i mäskkärlet. Det här var ju en försöksomgång och vi var väl lite optimistiska över vilken hastighet man kunde köra så vi satte ju igen maltbädden såklart. Vi blev tvungna att röra om ordentligt i mäsken och därmed tappade vi nog en del klarhet i vörten som annars ska vara en av fördelarna med bryggmetoden. I övrigt så fungerade det mycket bra och fördelarna känns många när man väl trimmar in det. Vi slapp alla tunga lyft. Temperaturrörelsen i mäsken var i princip obefintlig. Konverteringen gick fort även om vi valde att köra vidare ett tag till. Vi fick nog ganska hög effektivitet, om inte som när vi haft som bäst så iaf nära. Vi kommer definitivt att fortsätta att trimma in den här metoden och vi ska också ge en liten puff för killen som levererade pumpen här: http://shop.solarproject.co.uk/sp2020-easy-connect-water-circulation-pump-%C3%82%C2%A3230-p-10.html

Pump och nätuttag (behövdes dock adapter till svenskt uttag) som möjliggör ändring av spänning och därmed pumphastighet gick på ungefär 500 kr inklusive frakt. Kringutrustning på kanske ytterligare en hundring eller två.

Vi lät även pumpen göra jobbet vid kylningen då vi pumpade runt vörten så att spiralen fick lite automatisk cirkulation av vörten vilket var skönt. Det tog dock lite längre tid jämfört med normalt så där ska vi se vad vi kan göra för att effektivisera lite.

I stort en lyckad bryggning där vi även passade på att prova en Silverback imperial porter från förra året som hade blivit riktigt fin samt även några av våra andra alster. Ver luisant (French saison) är vi rätt överens om att det nog är vår absolut bästa öl hittills, men även Rockford 8 börjar ta sig efter viss lagring. Vi provsmakade även privatimporten av xx-bitter från De Ranke som vi var överens om också är en väldigt trevlig öl.2013-09-20: Båda två har jäst ner till 1,007.
2013-10-28: Baby ape är rätt så spot on, trevlig apa. Rebel ape är lite jästig men väldigt god den med. French Saison jästen har inte riktigt satt sig lika bra som den gjort tidigare och smaken blir också som sagt lite "jästig" men inte så påträngande. Gissar att det kommer att sätta sig snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar