måndag 24 juni 2013

Saison

Lite efter med dokumentationen men för en vecka sen bryggde vi vår första saison. Receptet kan man beskåda här
Kalle mäskade dagtid och lyckades uppnå en fin effektivitet på mäskningen jämfört med tidigare försök med den "nya" mäskutrustningen. Vi har flera teorier om varför men det troligaste är att lakningen fick lite mera tid på sig men det kan ju även ha att göra med vattenbehandlingen. Vi valde att spä den något för att kompensera för den större mängden vört och öka på humlen lite jämfört med planerat så vi kommer att få rätt mycket öl av denna bryggning, närmare 50 liter totalt. Vi fördelade ölen på 2 hinkar som vanligt och pitchade belgian saison och french saison i respektive hink. I skrivande stund jäser det på i makligt tempo och inte i turbofart som vi är vana med från Belgian Abbey II och WLP 500.
Vi har inte kommit på eller iaf kunnat enas om något namn på den ännu men vi har ju några veckor på oss att fundera innan det är dags för flaskning. Eventuellt så kommer vi att tillsätta kolsyrejäst vid flaskning denna gång men det återstår att se om det blir så, mycket kan hända innan dess.

OG: 1052

7 juli: Fransosen är nere på 1,001! Belgaren har stannat på 1,020 och får en slurk fransos i sig, för att förhoppningsvis kunna jäsa ut.

20 juli: Det funkade! Belgaren har jäst ut till 1,006. Frågan är om det finns potential ända ner till 1,001 där också. Det är ju samma vört och numera samma jäst...

31 juli: Jäklar, vad gott!

14 augusti: Jäklar igen:


2013-08-30: Måste kommentera att den franska är klart bättre än den belgiska. French Saison-jästen har blivit lite av en kärleksaffär. Jäser ut fantastiskt, god smak, sätter sig som fan i botten på flaskorna och sa jag att den var supergod? Den kommer att få jobba ofta i våra brygder har jag en känsla av.

5 kommentarer:

 1. Kolsyrejäst känns väl ganska onödigt med så här pass alkhoholsvag öl, om den inte står och stagnerar på jäshink alldeles för länge? Jag tror inte det behövs.

  SvaraRadera
 2. Nej, du kan ha rätt men det beror som sagt på när det blir av att sätta den på flaska.

  SvaraRadera
 3. Skulle man kunna få receptet? Länken verkar inte fungera längre. Låter ju onekligen som en lyckad brygd ;)

  SvaraRadera
 4. Här Johan: http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/193873 den vi håller på och hyllar är den som jäste med French Saison-jäst.

  SvaraRadera
 5. Tackar! Har funderat på att göra en saison så denna får hamna i kön ;)

  SvaraRadera