onsdag 13 mars 2013

Bryggning: Singular Sauvin II + BIPA

Här har vi uppdaterat dåligt men vi har hunnit med en hel del saker faktiskt. En bryggning har det blivit och det är andra tagningen på Singular Sauvin som vi tänkte ställa upp i domartävlingen med på SM. Vi hade en del ny utrustning att köra med och även viss tidspress så det var väl fel tillfälle att brygga tävlingsöl egentligen men vi gjorde det iaf med blandade resultat. Vi hade införskaffat nya 60-liters mäskhinkar och borrat och fixat. Vi hade fått vissa indikationer på att dubbla induktionsplattor skulle kunna förstöra vår fina kastrull så vi köpte på oss en doppvärmare från ebay för att ersätta den ena av dom. Planen var att göra orginalet med några mindre förändringar lite av en "extra allt", öka IBU, öka mängden humle vid torrhumling och öka OG. Det gick väl si och så med OG:t. Vi hade en del strul med att lakkärlet läckte vid tappkranen pga att hålsågen slant vid borrning. Detta löstes till slut men det tog en hel del värdefull tid. Mäskningen gick inget vidare, vi nådde en för oss all time low på ungefär 60% så OG missades rejält (här har vi ju haft problem åt andra hållet förut.). Koket gick relativt bra även om vi fick improvisera lite med doppvärmaren men där har vi nog hittat en framkomlig väg för framtiden. Vi tappade upp vört på 2 hinkar och pitchade US-05 i den ena och en halv flaska mörk brödsirap och Belgian Abbey II i den andra för att se om det kunde bli en god BIPA. BIPAn har jäst i drygt en vecka och var för några dagar sen nere på 1,014 men det bubblar lite, lite fortfarande så den är väl inte helt klar. Temperaturen jackades upp lite så jästemperaturen har varit på ungefär 23-25 grader. Avsmakning av hydrometerprovet var väldigt lovande, kraftig humlesmak med inslag av persika och citrus, rejäla fenoler. Ska bi mycket spännande att se vad det blir av den.

Singular Sauvin II
OG: 1064
FG: 1009

BIPA
OG: 1070
FG: 1012

Uppdatering 2012-03-21: Har burit upp Singular Sauvin från den kalla källaren (12 grader) för att torrhumla och låta den jäsa ut ordentligt i rumstemperatur. SG 1012. Torrhumlade med 100 g Nelsonkottar. Receptets 280 g känns verkligen i överkant, men det var förstås tänkt till 40 liter.

Uppdatering 2013-04-01: Buteljerat, FG 1009.

Uppdatering 2013-04-17 Buteljerat BIPA, FG 1012.

1 kommentar:

  1. IPA:n jäser svalt, men den jäste fint när jag åkte ifrån den. Ska upp till rumstemp för utjäsning så snart jag kommer hem igen.

    SvaraRadera