fredag 14 september 2012

Bryggning: Split Second Chico/Steam

Igår var det dags igen, alltid lika kul med bryggdag! Vi återvände till att göra en IPA fast med några skillnader vi använde för oss nya humlesorter och vi la till rågmalt till maltnotan.
Vi gjorde även en liten twist på det hela som vi förmodligen kommer att göra oftare om det faller väl ut. Det var att vi gjorde en vört som vi delade på dubbla jäskärl. I detta fall var det så att vi från början planerat att göra en california common och det tappade vi lite intresse för men vi stod ju där med jästen till den så därför uppdelningen. Split Second: Chico efter jäststammen som US-05 kommer från och Split Second: Steam efter California Common/Steam beer jästen. Det här gjorde att vi behövde göra lite mera än vi brukar göra, normalt brukar vi hamna på 20 liter i hinken, ge och ta några liter. Den här gången skulle vi landa 15 liter i resp jäshink och starta koket på 36 liter. Mäskningen gick bra om än lite långsamt men vi landade på ganska exakt dom värden vi hade planerat och pre boil gravity hade landat perfekt på 1046 som förväntat med 36,2 liter vört. Efter kok, nedkylning (exakt 20 minuter ner till 22 grader) och upptappning på jäshinkar så kom vi på att vi glömt att ta OG. Sagt och gjort så mätte vi upp. Döm av vår förvåning när vi hamnade på 1065 vilket var nästan 10 mer än vi planerat. Det blev ingen IPA utan en Dubbel IPA. Den enda förklaringen vi har kommit fram till är att vi haft högre effektivitet än vi räknat med och därför fått ut mera i dom 36 liter vi lakade. Sockret måste sen ha lagt sig olika i kastrullen och den omrörning vi gjorde räckte inte för att blanda upp allt.

Blir till att torrhumla rejält jämfört med IPA men IBU'n är jämförbar med vår förra DIPA så det borde inte vara någon katastrof.

Uppdatering: Ölet är nu buteljerat och FG landade på 1008 i båda varianterna. Det ger en alkoholhalt på 7,6 % före och kanske 7,8 % efter kolsyrejäsning.

4 kommentarer:

 1. Knappast katastrof. Vi är helt enkelt för bra på att mäska. Hårda bud.

  Det rann ju väldigt trögt och vi tvingades röra om ordentligt och hälla i mer havreskal för att överhuvudtaget få ut nåt när vi lakade. Frågan är om det kan ha påverkat effektiviteten så mycket. (Tiden och omrörningen, det vill säga. Knappast havreskalen.) Vi får jämföra med tidigare bryggningar. De flesta har väl varit ganska tröga förutom portern som rann på bra.

  SvaraRadera
 2. Och så vattenbehandlade vi ju för första gången. Surare mäsk kan ha gett bättre utbyte, förstås.

  Fast det förklarar ju inte mätfelet

  SvaraRadera
 3. Hur mycket råg hade ni i procentuellt?

  /Peter

  SvaraRadera
 4. Så här såg maltnotan ut:
  150.0 g Barley Hulls (0.0 EBC) Grain 4
  6.00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 5
  750.0 g Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 6
  750.0 g Rye Malt (9.3 EBC) Grain 7
  500.0 g Carared (39.4 EBC) Grain 8
  250.0 g Caramel/Crystal Malt - 30L (59.1 EBC) Grain 9

  Det landar väl på i runda slängar 9-10%

  Hela receptet här: http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/27876/split-second-chico

  SvaraRadera