tisdag 28 maj 2013

Bryggning: The Tripel with Harry II

Ombryggning av vår första belgare med några modifieringar.

  • Vitt kandisocker från maltmagnus istället för karamelliserat vanligt strösocker
  • Trappist high gravity i den ena hinken ersattes med wlp500. 
  • Styrian goldings ersattes med challenger
  • Vi hade i lite veteflingor för ytterligare härligt skum
Kalle mäskade och lakade under dagen och jag skötte koket under kvällen. Allt gick relativt smidigt och den återanvända jästen (Belgian Abbey II) från rockfordbryggningen och även wlp500 verkar ha gjort kort process med sockerkedjorna. På några dagar så är dom nästan nere på FG-nivåer båda två. vi passade även på att öppna en flaska var av rockford 8 & 10 men det verkar som om kolsyrejäsningen går seeeeegt. Speciellt tian som ju är väldigt stark verkar ha det lite tufft. Eventuellt får vi ta och öppna alla flaskorna och putta i lite torrjäst i dom men vi ger dom lite tid till för att se om dom tar sig, det är ändå öl som gärna ska lagras så vi plockar fram tålamodet och väntar. Till nästa buteljering så ska vi ta och tillsätta kolsyrejäst i tappningshinken.

Receptet finns här.

OG: 1072

Uppdatering 2013-06-04: Belgian Abbey II - 1010, WLP500 - 1008
Uppdatering 2013-06-14: Buteljerat, samma FG. Doftar ljuvligt. WLP500 lite eldigt spritig i smak och lite aceton i doft. Hoppas den lägger sig.

Uppdatering 2013-08-30: Ja jäklar. WLP500 är nog stråt vassare i denna batch. Allt som var lite spretigt har lagt sig, den är grymt fin. Båda är grymt fina. Lite mörka kanske så det får vi kolla på till nästa gång men annars jättebra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar