måndag 8 oktober 2012

Bryggning: The Tripel with Harry

Titlen syftar på en gammal Hitchcockfilm och är vårat första försök på belgisk öl. Vi valde att försöka oss på  att brygga tripel. Allt flöt på bra, vi träffade nog taket på mängden vi kan mäska med nuvarande mäskningsutrustning (8,5 kg malt, Single infusion, light body, batch sparge profilen i beersmith).
Vi hade återigen underskattat effektiviteten som vi satt som 74% och vi får justera upp den till 78% nästa gång då det verkar vara närmare sanningen. Vi slutade med 39 liter pre boil på 1056 och i hinkarna stod det 32,5 liter totalt när vi bar ned dom. OG landade på 1071 dvs något under 1075 som det skulle ha varit enligt recept men vi tycker att det är ok då vi fortfarande landar inom typdef. Till receptet skulle det vara en del socker och vi ville gärna karamellisera det en aning. Detta gick ju åt fanders då det första försöket blev rödsvart under några obevakade ögonblick. Gör om gör rätt. Till slutet av koket så fick vi iaf i ett kilo lätt karamelliserat socker så får vi se hur det blir.

Beersmith hanterar inte sent tillskott av socker på ett bra sätt då det räknas in i pre boil gravity vilket gjorde att vi blev tvugna att trixa en del och det kan också vara därför som OG blev några pinnar off.

Vi gjorde som med den förra IPA/DIPA och delade ölen på 2 hinkar och pitchade med olika jäst. I den ena åkte det en förkultur på Trappist High Gravity () och i den andra en förkultur på Belgian Abbey II. Eftersom det ju ska vara jästen som är huvudrollsinnehavaren i den här ölstilen så tyckte vi att det kunde vara kul att få två olika sorter för i princip samma insats (nästan iaf).

Första bryggningen hemma hos Mats i Mälarhöjden vilket gick väldigt bra tycker jag. Inga säkringar som gick eller andra missöden.

Vi testade vår för denna gång nya hävert och det var ju väldigt smidigt. Att införskaffa till nästa bryggning: blomlåda för star san av långa saker.

För att underlätta filtreringen ska vi tills vidare köra på humlekottar istället för pellets.

Recpetet

Uppdateringar:
2012-10-25 - Mätning - Belgian Abbey II: 1009, Trappist HG: 1006
2012-11-06 - Mätning - Belgian Abbey II: 1010, Trappist HG: 1008 (8 grader c -> 1009 resp 1007)
2012-11-06 - Kallkraschar i förråd på c:a 8 grader

2013-02-14 - Dom är helt fantastiska och verkar bli bättre hela tiden. Önskar att vi gjorde mera...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar